Tradycje kulinarne

Każdy region ma swoje tradycyjne potrawy. Chcemy Państwu przybliżyć kilka z nich. Możecie je zrobić sami - specjalnie dla Was publikujemy oryginalne przepisy, przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu jarosławskiego. Smacznego!

Winogron umyć, lekko rozgotować, wystudzić i przetrzeć przez sito. Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. Orzechy, jeśli są świeże, obrać z gorzkiej skórki

Karpia oczyszczamy, kroimy w dzwonki i doprawiamy przyprawami i smażymy na oleju. Następnie do słoików układamy pokrojone w kostkę jarzyny

Rzepę umyj i obierz, pokrój na cząstki (ok.3 cm) zasyp solą, wymieszaj i odstaw na godzinę. Dodaj imbir, czosnek, szczypiorek, sosy i paprykę.

Gruszki obrać, pokroić w dowolne kawałki, ułożyć ciasno w słoikach z pozostałych składników ugotować syrop. Następnie zalać gorącym syropem.

Owoce umyć, obrać ze skorki, wydrążyć gniazda nasienne (nie wyrzucać), pokroić i blanszować w małej ilości wody przez kilka minut, aż staną się miękkie.

Zagotować wodę z przyprawami 10 minut, na końcu dodać ocet. Zalewę przecedzić. Grzyby oczyszczone, opłukane gotować w wodzie osolonej 10 minut.

Jarzębinę należy umyć, wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 minut. Odcedzić, zalać dwiema szklankami wody, dodać cukier i smażyć na małym ogniu.

Wszystko pokroić, posolić i odstawić na 3 godziny. Następnie oddusić, wymieszać i dać do zalewy, a następnie zagotować i przekładać do słoików.

Śliwki wypestkować, smażyć na wolnym ogniu, aż wyparuje sok. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz kakao lub czekoladę i smażyć do zgęstnienia.

Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Pomarańcze umyć, sparzyć z jednej wycisnąć sok, drugą pokroić w plastry razem ze skórką, ale bez pestek.

Mięso pokroić w kostkę 5 - centymetrów, posolić, popieprzyć i odstawić na 2 do 3 godzin. Mięso nałożyć do słoików, na wierzch do każdego słoika włożyć...

Ogórki należy pokroić w 3 cm kawałki nasolić na 6 godz. Po 6-ciu godzinach ogórki trzeba odcedzić. Zalewę należy zagotować, wystudzić